• VERSENY "RECYKLOHRY"

          •  

            Idén is folytatjuk a már nem használt mobiltelefonok gyűjtését október 20-ig, valamint továbbra is hozhatja mindenki a lemerült elemeket az egész év folyamán.

            Miért van szükség a mobilok újrahasznosítására, és mi az a “koltán”?

            A koltán nevű ércből nyerik a tantál nevű fémet. Ezt kondenzátor bevonatok készítésére használják, így megtalálható a mobilokban, a laptopokban, gps-ekben, táblagépekben.

            A világ koltán készletének 80% Afrikában található, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaságban (DRC). Ugyanott, ahol a hegyi gorillák, Grauer gorillák, bonobók, a csimpánzok is élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat. Az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be.

            A bányák jó része illegális. A bányákból az ércet gyakran Kigaliba (Ruanda) csempészik, melyet “Coltanville”-nek is neveznek, arra utalván, hogy a település az ásványból él. Ruanda, annyi koltánt exportál főleg Kínába, amennyi hivatalosan nincs is az országban, így próbálják a DRC-ből érkező fémet tisztára mosni. A koltánt hajóval szállítják Kigaliból a nyugat-európai országokba, és így gyakorlatilag lehetetlenné is teszik az érc eredetének követését. Illegális bányászat a gorillák otthonául szolgáló Kahuzi-Biega Nemzeti Park, Itombwe Rezervátum, Virunga Nemzeti Park (határ)területein történik.

            Számok:

            2018-ban 5.100.000.000 mobil jutott a 7.6 milliárd emberre. 1996-óta 6.000.000 ember halt meg a koltán bányászat következtében. Számítások szerint, ha a növekedési tendenciák ebben az ütemben folytatódnak 2025-re a 8.6 milliárdnyi emberiségből 5.9 milliárd előfizető lesz. Ebből következően 2020-ra a koltán kereslet meghaladhatja az 1000 tonnát.

            Ha azonban a használt mobiltelefonokban található ásványok újrahasznosításra kerülnek, akkor ezen ércek bányászata csökkenni fog.

            Hogy folyik a bányászat, milyen konfliktusokat okoz a térségben?

            A kongói bányászat biztonsági feltételeiről jobb nem is beszélni. A gyermekmunka mindennapos, azonban mindennek tetejében a bányákat illegális félkatonai szervezetek tartják felügyeletük alatt.

            Ezek mind külszíni bányák, amiket erdőírtással kezdenek egy-két futballpályányi területen, amit folyamatosan szélesítenek. Apró méretű járatokat vájnak a földbe, amiket rozoga támfákkal erősítenek meg. Az apró járatokba a gyerekek könnyedén beférnek.

            A munkáért a bányászok, ha szerencsések, napi 1-2 dollárt kapnak. A szerencsétlenebbek feleségét és lányait fogolyként tartják, vagyis az ő életükért cserébe bányásznak a férfiak. A bányászat sokszor szinte kizárólagos bevételi forrás a kongói férfiak számára – a földjeiket a lázadó katonai szervezetek magukévá teszik, így szó szerint elvéve a mindennapi betevőjüket.

            Forrás: The Mobile Economy Report 2018, GSM Association

            Csatlakozzatok a programhoz és tegyük együtt jobbá a világot!

             

          • JELZŐLÁMPA - SEMAFOR 2021.9.9.

          • Az iskolaügyi minisztérim 2021.szeptember 9-én kiadott Iskolai Jelzőlámpa változásai a mellékletben található dokumentumban olvashatóak.

            Zmeny Školského semaforu vydané MŠVVaŠ SR dňa 9.9.2021 môžete prečítať v prílohe.

          • ZENEISKOLA

          • A Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskola szeretettel várja a beiratkozni vágyó diákokat felvételi meghallgatásaira Nagyölvedre zene és képzőművészet szakokra 2021. szeptember 6-án hétfőn 14:00-17:00 óra között,

            - órarend beosztásra tanulóink Nagyölveden 2021. szeptember 6-án hétfőn jelentkezhetnek 14:00 órától